Wednesday, August 29, 2007

:: perubahan demi perubahan.. ::

time : 11.21pm
date : august 29, 2007
place : d205, kktb...
background music : bunyi org cakap2 dlm laptop rumet

manusia memang tidak boleh lari dari perubahan
dari kita kecik sampaila kita beso, dh banyak perubahan yg kita dh lakukan
sama ada kita sedari atau x
kadang-kala perubahan tuh satu benda yg baik
yg perlu utk kita menghadapi masa hadapan
dan ada juga perubahan yg tidak berapa baik
yang mungkin akan mendatangkan masalah di masa hadapan...

assalamualaikum, dan salam kemerdekaan...
post nih adalah antara post luahan perasaan si penulis
so kalo anda rasa cam malas nk amik tau pasal hal2 penulis nih, so sila berhenti membaca
actually, aku just nk luahkan apa yg aku rasa wat masa nih
n skali lagi diingatkn, ni wat i'm feeling right now
this moment jak
dari start aku nulis blog nih (masa leh tgk kt atas post nih...)
sampai la aku publish post nih (masa leh tgk kt bawah lak)
time2 lain, maybe aku masih lagi berperasaan sebegini...
but mostly ni sume will dissappear sebaik sahaja aku bangun tito sok pagi...

anyway, for those yg dh kenal aku agak lama kt UM nih...
n especially yg duk skali ngan aku kt kolej 2 nih...
maybe some of u dh already dgr aku ulang berkali2
"ada dua je sebab aku nk stay g kt kolej nih...
satu, pasal kompang...aku sayang sgt2 ngan geng2 kompang...mmg sgt2 besh
lagi satu pasal balai islam...aku sayang sgt2 ngan ukhuwah kekeluargaan balai islam..
...rasa cam family betui2 lak"
n these words aku dh ulang berkali2 last year
time org tny nape aku tanak ikut jejak langkah kosmet aku sume2
sume2 dh duk luar dari 2nd college...

tapi, skrg nih aku piki2 balik...
bersesuaian ke aku still berpegang kepada kata2 tadi tuh?
and after thinking a while...
maybe lama gak la aku fikir nih...
n maybe the answer is no...
sad, isn't it?
aku dh lama berpegang kpd azam2 tuh, tp this year aku fikir cam x berbaloi lak sume2...

azam pertama aku dulu, aku nk stay utk kompang...
coz time aku wat azam tuh, mmg aku suka sgt2 ngan seni kompang nih
tu satu, lagi satu aku makin hepi ngan geng2 kompang aku time tuh
sama ada time aku 1st year, atau aku 2nd year, atau dua2 skali, tu fikir sendri la..
tapi aku silap...
yg aku rindukan adalah saat2 berharga time tu je
time sama2 keluar beramai2...
time bersukan bersama2 di waktu petang...
time tiap2 pagi sarapan sama2...
time sering anta msg2 just to say hi...
time hantar msg hanya satu ayat jak "anda..."
mmg, aku mengaku yg aku rasa best sgt2 kalo mengenang balik saat2 tuh
tapi aku lupa...
human change...
and sadly, we cannot do anything to stop it
aku terlupa yg aku minat kompang hanya pada saat itu
aku terlupa yg aku minat ukhuwah geng2 kompang hanya pada saat itu
bukannya skrg nih...
fikir2 balik, actually dari awal sem lagi aku cam dh nekad
yg mana for this sem aku tanak aktif2 kompang lg
biarlah aku just jd pengajar je ke..
tapi time cuti hari tu, ada la sorg dak kompang nih
dia punya la semangat nk suruh aku still lagi join kompang...
as a player la, bukan sebagai pengajar jak
"mana bole kamu berenti, kamu kan pasangan saya time main kompang, camne saya nk senyum time main kompang nanti..."
lebih kurang la camtuh, n penggunaan saya-kamu tu saja nk sedapkan ayat...
tp skrg nih, everything change...
dunno la kalo nih mmg salah aku, secara x sengaja termarah2 kt depan dia aritu
tp xde la aku marah kt dia...
langsung x...
sori la kalo ada tp aku x sedar...
tp mmg pada aku nampak sgt2 la skrg nih
yg mana kami x lagi semesra dulu
n it seems that dia lagi selesa kalo aku xde kt around dia
kalo aku ada, trus dia cam x layan aku je
dia siap panggil sume org kt situ, except for me...
dunno la kalo aku perasan sorg je...
tapi bukan kt dia sorg je
kadang2 aku rasa cam sume cam x brapa ok lg ngan aku
ke aku yg x brapa ok ngan diorg?
dulik la tuh...
yg penting skrg nih maybe alasan 'stay utk kompang' nih x brapa releven lagi utk aku pakai
n maybe....
maybe la...
after this aku nk kurangkn la penglibatan dlm dunia kompang nih
nk tumpu akademik lak...
insya allah...

n azam kedua aku, stay utk balai islam...
skali lagi, time tuh join balai islam mmg besh
rasa mmg macam satu keluarga lak time tuh
time gerak kerja, sume turun...
leh gurau2 time tuh...
time miting, sume turun...
leh skali lagi gurau2 time tuh...
pendek kata mmg besh la ukhuwah antara dak2 balai time tuh
tapi, aku skali lagi terlupa
yg mana aku hanya rindukan ukhuwah pada ketika itu
time ramai2 hepi2 keluar utk hari interaksi
time ramai2 bergurau2 time wat gerak kerja
time ramai2 enjoy2 time miting
time ramai2 saling bertegur sapa
pendek kata saat2 tuh pun mmg besh la kalo aku kenang balik
tapi aku terlupa, human change...
kalo hari ni kita baik ngan sorg nih...
esok lusa x semestinya kebaikan ukhuwah tuh akan kekal
n sadly again, nothing we can do to prevent that...
and again, maybe azam 'stay utk balai' nih pun x brapa releven dh skrg nih...

so, apa lagi yg wat aku stay kt 2nd nih?
cam langsung xde sebab je aku nk stay lagi...
actually ada satu g sebab utama aku masih nk stay...
kalau anda baca my chicago-post, ada sorg watak bernama Lyn...
n just nk bagitau, i think i've found my Lyn skrg nih
maybe la wat masa nih tu jak Lyn yg aku terfikir
n maybe it will change later la
(cam banyak lak aku nye Lyn nih, ngeh3...)
but anyway, macam yg aku cite kt situ, awal2 aku ngan dia agak mesra
kira sering bertegur sapa, sering bertanya khabar...
sering msg each other hanya kerana bosan xtau nk wat apape...
kadang2 keluar just utk release tensen..
smpi kadang kala disalah anggap lak oleh org lain
salah anggap ke? cam betul je anggapan diorg tuh
hehe
tp tu just from my side la, side dia xtau la how she feels kn
but anyway, sekali lagi the same thing happen
human change...
n this time aku mmg langsung xtau napa it happen
dia makin jauh dari aku skrg nih
kalau duk skali pun, cam x sedar jak kewujudan each other
maybe ni disebabkn aku tulis Lyn pun makin jauh ngan 'aku' dlm my chicago-post tuh kot
so pasnih kna tulis diorg kawin la, baru ok la kot
ngeh3...
but again, she's one of my topmost reason to still stay at 2nd college
and again, reason nih pun cam dh hilang dh...

so, sampai skrg aku still didn't have any reason to stay at 2nd college any longer
kadang2 aku cam mendoakan lak
"aku nih stay 2nd sebab fak dekat je, nanti kalo dh ada moto, bole la aku apply duk lua or duk kolej lain"
mmg tuh la antara niat aku skrg nih
sama ada it will come true, terpulanglah pada takdir...

n lastly, pada semua pihak yg telah aku masukkn di atas nih
maaf sgt2 andaikata post nih mengganggu emosi anda in any way
aku hanya tulis apa yg aku rasa buat masa nih
dunno la if it will change later, as it always do
cam aku mara sorg tuh pun, skejap je
after a good night sleep, mmg aku trus x marah dia dh
so, maybe tomorrow morning, aku masih lagi rasa dua2 reason nih masih reasonable lagi
tu sume depends on fate...
kalau ya, ada lagi la aku kt sni
n kalau x, dunno la wat will happen after this
again, maaf sekiranya ada antara ayat2 diatas mengganggu emosi anda in any way
until then...

spoken by...

devil-me

11.56pm
august 29, 07

p/s:ya, aku x salah tulis, tu mmg devil-me, meaning that i'm not in my usual normal state time tulis post nih, tu yg cam kadang2 marah, kadang2 sedih, kadang2 keciwa, n all da bad stuff dat could be related to me right now...just hoping this bad side of mine will not speak often la, huhu...

"Human beings, by changing the inner attitudes of their minds, can change the outer aspects of their lives", by William James... (dunno ada kaitan ke x, saja nk letak... =P )

5 comments:

  1. well, azwan, mmg manusia cepat brubah. tp prubahan tu is up to the person nk ubah cane aite. xpe r azwan, stay 2nd ni utk kebaikan azwan gak. jgn sbb yg len kua da, u nk join the group. xworth it la.first thing misti pk about urself. baru pk yg len ey? n biase r. perjalanan idop ni mmg ade happy, ade sedih.that is LIFE. okie? cheer up!

    ReplyDelete
  2. teddybearhijo nsem agi dr kamo~! kamo musuk...September 1, 2007 at 6:29 PM

    hee... me jumpe ini dlm 1 litre of tears... :- the changes happen litle by litle... but no one noticed them.
    no, maybe no one tried to notice them.

    huhuu... tatau mo ngomen ape... ase acam da manyak ckp da owk aritu? hee...

    can i say dis: stay 4 ur miss can ah?

    hee... xpela, da ckp, so tade mintak2 kbenaran pon...

    papepon mok-koto...
    4 me la... stakat niyh la kot, yg me pasan... i will only do things dat me ske ngat2, selesa ngat2, n rase sonok, rase selamat...

    kalu mende yg me kuwang suka melakukannya, kuwang kenan, kuwang selesa, n sort of... me takan wat... melainkan tedesak n tepakse...

    so, kamu mikir la, adakah boleh beri kamu keselesaan kalu troh stay... adakah lebih memberi keselesaan kalu kamo xstay...

    huhuu...
    me pon cam kamo gak... main reason still stay skang:sebab dekat, senang nak men lari2 kalu g stud lewat mlm... wakaka...

    kalu dulu sebab nak stay antaranya:me ske 2nd, me ske owang2 yg dok 2nd... owang=penghuni, penduduk, pelajar... yg bukan dlm lingkungan ito, me xske meke... wakaka...

    huhuu, papepon... up to u owk... even kalu kamo stay, tp kamo xselesa, xdan gak owk? xpe2... maseh de mase tok decide...

    (^^)"
    [in eskim mode~!]

    ReplyDelete
  3. haa..bagus la 2 azwan...jom pndah
    11th..hehe

    ReplyDelete
  4. hai..this was first time here....

    anyway..i agree that human change..yelah..sedangkan pantai pun berubah inikan pula manusia

    cuma...kadang-kadang kita kena adapted to the changes...

    at least..the sweet memory that you have will still be in your hearts....

    gembirala....mengenang yang indah dan manis...

    kerana..ada insan yang tidak ada memori manis semasa ada di university...

    ReplyDelete
  5. eena:hehe, thanks, yup, me first!hehe

    miss teddy:a'ah kn, keselesaan tuh gak yg penting. buat apa yg kita mahu, kerna manusia xkn selesa ngan apa yg dia wat slagi xdpt keredhaan dirinya sendri.. (kwn aku penah ckp..)

    anonymous:uh?sapekah anda?pindah 11th?hehe.dlm pertimbangan... :)

    joey:yup, sweet memories gak yg penting kn.thanks for visiting my citadel.. :)

    ReplyDelete