Thursday, September 20, 2007

:: mass blog celebration v1.0... ::

time : 03.18pm
date : september 20, 2007
place : kat mane lagi...
background music : mawi, angan dan sedar...

dlm hidup nih, mesti kita dh bnyk mengadakn satu celebration. x kisah la sama ada ianya satu jamuan hari jadi, jamuan raya or any kenduri doa selamat, yg penting whatever majlis yg kita wat tuh utk meraikan sesuatu perkara berlaku. tp, berapa ramai antara kita yg dpt membezakn antara celebration yg perlu, dan celebration yg patut dianjurkn...

assalamualaikum, dan salam ramadhan al-mubarak. actually ayat2 kt atas nih xde kaitan pun dgn apa yg aku nk tulis kali nih. tp tetiba time tulis nih terdetik kt hati pasal persoalan itu. bagi yg rajin berfikir, fikir2kn lah persoalan tuh, n later do tell me what you think, coz me malas nk fikir, hehe...

n seperti apa yg dh tertulis kt tajuk tuh, kali nih aku nk wat satu mass-post-celebration, utk benda2 yg dh berlaku kt around me. n here goes...

22th august: post-birthday celebration for cik blogger, miss Irina...=)


sori..sori..sori..teramatlah sorinye aku ucapkn utk cik Irina, di atas kelewatan yg teramat buat post-celebration nih. actually, beday dia dh lama lepas, tp atas kemalasan diri nih, post utk celebration dia nih dh tertangguh dalam satu jangka masa yg sgt lama. tp bak kata sorg tuh, better late than never, kn. tp sori sgt2 atas kelewatan post nih. ni je la wat i can give for ur long-due-beday-present, nk bagi hadiah tuh...erm...hehe..

actually aku pun agak heran on camne kami leh 'berkenalan'. kalo nk diikutkn, kami mmg xpenah bersua muka, kira langsung xde kaitan pun sebelum nih. it all began on aku yg slalu jenguk2 kt page blog kawan aku, si Hilman. pastuh slalu la gatai2 tgk sape yg komen kt page dia, trus la terkenal ngan si Irina nih. awal2 ingatkn Irina tuh just her virtual name, tgk2 rupa2nya mmg tuh nama betui dia. a bit terkejut gak la, coz bukan slalu kita dengar a Malay with that kind of name, ke aku yg ketinggalan zaman? hehe. sori ye cik Irina...anyway, lepas kenai2 camtuh, trus ke komen2 kt blog masing2, (sori x slalu mengunjungi blog anda, agak bizi ngan lazy skrg nih, hehe..). n sampai la skrg nih, oleh kerana a few people dh wat post-celebration utk dia, tetiba rasa gatai2 lak nk nyibuk skali, tp maybe dh sgt2 too late utk join skali kot..tp apape pun, nk gak wish skali lagi, happy belated-sgt2 bufday utk miss Irina, n hope you'll do well in ur life, insya allah... =)

16th september: post-birthday celebration for abg botak, wan nazirul hafeez...=)

for this person, rasa2nya x terlambat lagi utk aku wish slamat hari jadi utk dia, walaupun rasa2nya mmg dia takkan baca post nih, coz rasa2nya mmg dia xtau pun kewujudan blog aku yg nih, (actually mmg x ramai pun tau kewujudan citadel nih, dunno why, maybe x bnyk publisiti kot, hehe...). then again, aku tringin gak nk wat beday-post celebration utk dia nih. xpe, pasnih aku nk paksa dia baca blog aku yg nih gak, ngeh3...

anyway, aku kenai wan time aku first year lagi, di mana kami sama2 join geng2 fasi hep UM p wat kem jati diri kt matrik pahang, dlm 2 tahun lepas. awal2 aku xkenal pun dia nih, coz mmg time tuh aku xbrapa ok lg ngan fasi2 yg lain. tp dia nih kira antara best pren kawan matrik aku dlu la, en azim, yg satu kolej ngan dia. so rasa2 melalui azim la kami kenai nih. dia nih, pada aku antara kwn yg best la. dunno la napa aku rasa dia best. kalau kt kolej n kt UM, kira bole la aku nk ckp dia nih kira berpengaruh beso gak la kt sini, coz tgk la, time 1st year pun dia dh jd JIK kolej 10, time masuk 2nd year, dia jd PM central, n bnyk lagi la jawatan2 yg aku kira beso yg dia penah sandang. kira rasa2 mmg dia dh bnyk pengalaman la utk menghadapi dunia sebenar nih, sesuatu yg rasa2 aku masih lagi kekurangan buat masa nih. (korg paham ke apa aku ckp nih, coz aku pun dh penin mende yg aku merepek nih...=P ) but anyway, malas nk cite lebih2 g pasal dia nih. kalo nk kenal dia lebih lanjut, p la cari sendiri nama dia kt fren list friendster aku. to wan, if u r reading this, selamat hari lahir...moga ko dpt apa yg dihajati selama nih, insya allah... =)

(n thanks for inviting me on ur beday celebration tuh, rasa best sgt2 join2 korg. next time kalo ada g, ajak la aku skali ek, hehe...)


19th september: post-birthday celebration for abg silat, saudara jamal osman... =)

lagi seorang sahabat yg aku nk celebrate beday dia kt post nih, adalah kosmet aku sendiri, en jamal bin osman. kali ni aku rasa mmg x terlambat, coz beday dia baru je lepas semalam. n cam kes kt atas tuh, rasa2 mmg dia takkan baca pun post nih. tp xpe la, nanti aku send direct link p kt dia, at least dia tau gak kewujudan blog nih (satu method publisiti yg baik, post direct link p kt frenlist, wajar difikirkn, hehe...)


anyway, cam apa yg aku ckp tadi, en jamal nih kosmet aku kt UM nih, so mmg for sure aku kenal dia dari 1st year lagi la. bagi aku, dia nih kira seorg yg berpendirian gak la. tu yg rasa2 agak best kwn ngan dia, coz bnyk aku leh blaja dari dia nih. n dia lah yg kenalkn aku ngan seni silat cekak hanafi time aku 1st year. dh aku mmg minat seni silat tuh, so rasa2 mmg aku bole la amik kelas silat tuh. alhamdulillah, dpt gak la blaja smpi tamat. just yg xbrapa besh tuh, skrg aku cam agak malas nk truskn kelas lagi, coz..dunno la, smpi skrg aku tatau napa aku stop. anyway, back to da stori, dia nih mmg btui2 semangat ngan seni silat cekak hanafi nih, coz smpi skrg dia je la antara org lama yg masih lagi bergiat aktif dlm silat cekak.

long story short, aku just nk wish selamat hari lahir ngan en jamal osman, moga2 hidup ko pasnih sentiasa di dalam keberkatan ilahi, insya allah... =)

13th september: the grand celebration of all, salam ramadhan al-mubarak.. =)


dan akhir sekali, satu celebration yg aku kira sungguh bermakna sekali, buatku, dan buat semua umat islam di muka bumi nih. tanggal 1 ramadhan 1428 hijrah, telah menemukan kita semua sekali lagi dengan bulan penuh keberkatan, yg dinanti2kan oleh kita semua selama ini. dan bagiku, keraian inilah antara yg paling perlu kita raikan, kerana buat kesekian kalinya kita telah dianugerahkn Allah utk bertemu dengan bulan keberkatan ni. syukur sgt2 kpd Allah kerana masih lagi memanjangkn umur kita, coz pasni xtentu lagi sama ada kita masih lagi berkesempatan utk bertemu dengan ramadhan yg akan datang. so, cuba manfaatkn peluang nih sebaik mungkin, agar dpt kita kecapi segala keberkatan yg telah dianugerahkn sepanjang bulan ramadhan al-mubarak ini.

bagiku, seminggu berpuasa di kolej telah banyak membawa perubahan kpd diriku. setelah kesekian kalinya tak berpeluang utk makan bersama, time bulan nih la aku dh dpt berbuka ngan kosmet2 aku, ngan rakan2 lama aku, ngan rumet aku, n ngan ramai lagi rakan2 aku. pengalaman berbuka dgn diorg sedikit sebanyak telah merapatkn ukhuwah kami semua, dan insya allah ukhuwah yg semakin utuh ini dpt diteruskn smpi bila2. sepanjang lebih seminggu berpuasa di alam pengajian ini, telah bnyk mengajarku erti sebenar sebuah kehidupan. mendengar beberapa sesi ceramah, kadang2 terdetik gak la kt hati nih, camne agaknya saudara2 seislam aku berpuasa di seluruh dunia...rasa2nya ada diantara mereka yg hanya berpeluang untuk berbuka dgn mknn yg ala kadar sahaja, berbanding dgn beberapa rakanku di sini yg sering membazirkn mknn mereka. kadang2 terfikir gak, rasa2 apa yg aku leh wat utk bantu saudara2 seislam aku kt seluruh dunia...kalo nk wat cam ustaz yg bagi ceramah aritu, nk trus naik flight p pakistan utk bantu mereka, rasa2 mmg x mampu la aku nk wat sedemikian. paling kurang aku leh wat skrg nih, just hadiahkn doa je la utk mereka, agar mereka diberi bantuan yg sewajarnya.

anyway, bagi seluruh warga islam di seluruh dunia, salam ramadhan al-mubarak aku ucapkn, moga ramadhan ini dpt membawa seribu satu keberkatan utk kita semua, dan moga2 kita dpt memanfaatkn bulan seribu rahmat ini bagi menambahkn amal ibadah kita, sebagai bekalan di masa hadapan...

selamat berpuasa, dan sekali lagi salam ramadhan al-mubarak...

=)

spoken by...

angel-me

04.31pm
september 20, 07


6 comments:

  1. teddybearhijo nsem~!September 21, 2007 at 11:26 PM

    hee...
    owh, gud2...
    updet pon, anti updet2 agi ek, from dis sunday, selama sminggu, nad akan bekubang di studio...
    maka, kamo2 sume akan diesrang2 untuk slalu updet...
    gud luck mok-koto menghupdet~!
    hee...

    hum...
    publisiti?
    no komen...
    bab kalu me, kalu leyh la sangat2, tanak ramai2 selalu dtg umah gelap tuu...
    huhuu...
    nak jak wat rumah tu tok umah me jak...
    tapi kang, ade bising2 mane post...
    hum~

    hee...
    xpela...
    jia you mok-koto...
    untuk sume2...
    samat bepose...
    samat bebuke...
    samat trawih...
    samat studi2...
    samat slamat2 la sume...

    jgn lazy2 agi dah...
    eskim da kasik, so tayah memalash...

    dah2, p ce ku~!
    hee...

    :D

    (^^)"

    ReplyDelete
  2. dush dush!
    lambat! lambat giler!
    dush dush!

    ReplyDelete
  3. nadia:uh?

    kamal:huhu, saket la beb...

    ReplyDelete
  4. Dh bgtau Si abg botak utk baca blog ni.Kitaorg tergelak satu bilik sbb si abg botak baru perasaan post ni.

    ReplyDelete
  5. uh, sape si anonymous? mat azim ka?hehe

    ReplyDelete