Sunday, October 21, 2007

:: raya yang luar biasa.. =) ::

time : 07.11am
date : october 21, 2007
place : kolej...
background music : xde, sunyi giler pagi2 kt kolej...

kadang kala kebiasaan tuh bukanlah sesuatu yg kita dpt sentiasa lakukn. it all depends on the present situation, sama ada kita masih lagi dapat melakukan sesuatu perkara yg sudah menjadi kebiasaan sejak kecil, atau kita secara tetiba perlu melakukn sesuatu perkara yg sungguh berlainan, yang langsung tidak dijangka sama sekali, yang sungguh luar biasa...

assalamualaikum, dan slamat bertemu kembali. hari ini adalah hari yg kesembilan umat islam di Malaysia n a certain part of the world menyambut kehadiran bulan Syawal yg mulia. for some, apabila ditanya "camne raya?", jawapannya konpem sumthing like "besh, p ziarah satu kampung..", "dpt bnyk duit raya..", "mkn kuih raya berkotak2...", n something else. but for me, this raya is really different with my previous years. wanna know why? keep reading.. =)

to make it more interesting, i'm gonna do some comparation of my raya-day this year and the previous years of raya celebration. nk lg besh, aku ada masukkn lirik lagu senario, seminggu berhari raya. enjoy...

raya pertama...

Raya pertama dengan keluarga
Ayah bonda maaf dipinta
Adik-adik senyum selamba
Sarung ada duit tak ada


(previous years)

seperti mana rakan2 yg lain, raya pertama sudah semestinya mcm lirik kt atas tuh. mula dgn bersalam2 ngan family, memohon ampun dan maaf, pastuh trus ke masjid solat raya, n then bermulalah aktiviti menziarahi n what others might say, aktiviti mengumpul duit raya..kebiasaannya raya pertama is the most enjoyable one, sbb time awal2 nih la sume still have the raya-spirit.

(this year)

permulaannya sama ngan tahun2 lepas, namun lepas solat raya tuh segala2nya berlainan. fyi, ayah aku telah disahkn mengidap penyakit jantung dlm setahun yg lepas. seingat aku time tuh aku still g sdg berusaha utk haluansiswa, where we're preparing ourselves to accept new student in our university. tetiba aku dpt msg dari rumah, mentioning dat my father have a heart attack. time tuh xde la serius g, sbb baru 1st time kena kn. tp just a few days b4 syawal this year, my father's heart attack becomes serius, n dia djadualkn utk dibedah hari rabu yg lalu. so nk tanak xleh la me n my family enjoy sakan beraya this year, sbb ayah kt spital kn. mmg da whole bulan puasa this year ayah abiskn kt dlm spital, n sadly aku xdpt nk berbuka ngan him this year. n back to da story, raya pertama aritu lepas solat raya kt Masjid Tok Kaya, Baling, kami trus ke Hospital Pulau Pinang, nk p 'beraya' kt sna. LoL(iman, pinjam sat, ngeh3...).dtg ke wad A1, trus beraya ngan ayah aku kt sna, n lepas a few hours there, kami keluar bersiar2 di Queensbay Mall, Pulau Pinang, n yup, kami p 'beraya' kt sana.kali nih pun kira aku nye 1st time 'beraya' time 1st day syawal, kt shopping mall. kt sna mmg konpem xde org melayu langsung. yg ada pun maybe just a few of them, yg rasa2 nk bli barang last-minute preparation utk wat rumah terbuka. last2 lepas penat berjalan2, kami p 'beraya' kt Pizza Hut, abg aku blanja, ngeh3..lepas tuh kami pulang ke umah aku kt Baling, nk siap2 sbb sok nk p duk kt uma my bro kt Penang lak.


raya kedua...

Raya kedua dengan saudara
Mak Long Mak Ngah Fatimah Uda
Yang tua bersembang kisah lama
Yang muda mengadap TV aje

(previous years)

juga sama cam lagu tuh, n rasa2 sama cam sume org lain, raya kedua nih biasanya aku abiskn dgn meneruskn tradisi kunjung mengunjung. besanya raya pertama kami dh pegi rumah sedara belah ayah aku, so utk raya kedua lak kami trus ke rumah sedara belah mak aku, juga kt area kampung yg sma, Chenderoh Balai, Perak. tu yg besh kalo mak n ayah nyer family satu kampung, xde nk gado2 nk balik raya, ngeh3...still enjoyable, n yg xtahan tuh last year la, aku still dpt duit raya tuh...!!ingatkn dh beso2 ni xde la dpt duit raya g, tgk2 pak sedara aku sua je kt aku. dgn muka xmalunyer, "makaceh...!!", hee...

(this year)

utk tahun nih, awal raya kedua kami bertolak dari Baling ke Pulau Pinang. lepas letak beg kt uma abg aku kt Penang (dunno which area, lupa nk tny, hee..), kami trus kembali 'beraya' kt spital penang. surprisingly, da same thing happen today cam lirik lagu tuh. my paksu ngan pakngah sekeluarga dtg all da way from Perak to visit us here..!! actually, ni sume start sejak smalam g, dlm time tgh hari camtuh my maksu tepon my mum, tny kami dh balik kg lum. pas gtau sume2 pasal my father kt wad, diorg ckp maybe diorg nk dtg Penang esok (means raya kedua nih la..). n tgk2 diorg mmg btui2 dtg. lama giler aku xjumpa diorg, dlm a few years gak la kot. n aritu tgk2 sume dh beso panjang (dlm ertikata yg sebenar, coz almost all of them dh membeso, n sume dh tinggi2..).ada a few yg aku cam dh xkenai lg dh, sbb sume pun dh muke matang jak. dlu last aku jumpa sume standard kanak2 rebina g. enjoy gak la, sbb dh lama xjumpa kn, bnyk gak la kami borak2. n pas diorg balik, kami pulang ke rumah my bro kt penang, coz untill aku balik UM, me n my sister akan duk kt sna, n my older brother dh balik Melaka time malam raya pertama tuh, keje...


raya ketiga...

Raya ketiga ke rumah kawan
Bekas murid satu tingkatan
Terhibur hati tak dapat bayangkan
Riuh macam pasar ikan


(previous years)

besanye raya ketiga nih kami p melawat sedara2 kt area Kampung Gajah lak. tu sume sedara2 arwah nenek sebelah ayah aku. still enjoyable, best sgt2 tgk suasana kt kampung. yg xleh nk lupa tuh one of my relative there siap wat satu swimming pool g, kampung-style. cam swimming pool yg betui la, saiz dia, kedalaman dia, just this one xde yg papan anjal tuh je. but apape pun still a bit amazing la tgk ada swimming pool kt kampung. jln2 area Kg Gajah, pastuh p singgah kt uma a few of our relative there (n ramai gak la yg aku xkenai2 lg, even dh bertahun2 p uma diorg, hehe...), n sambil melihat keindahan alam, n keindahan 'perhiasan dunia yg paling cantik sekali' (bak kata rumet aku, "Gadis!!", ngeh3...). sume pun ayah aku yg jd pengarah, sbb just ayah ngan mak je la yg ingat g rumah2 kt situ, kalo x mmg kami x p la kt sna. kdg2 just kami satu family, kdg2 ngan sedara mara skali wat rombongan cik kiah. besh.. =)

(this year)

tahun nih kami xberpeluang p uma sedara2 g. mak duk kt spital jaga ayah, n me n my adik beradik duk kt uma je melepak. bole je tetiap ari nk p lawat ayah kt spital, tp memandangkn stiap kali nk p kna lalu jambatan pulau pinang, dgn kos rm7 skali jln, mak ckp "xpe la, duk je la kt sna dlu, nanti kalo ada apape mak tepon..". time nih la aku nk pulun men gem, baca novel baru aku bli, n tido. raya yg agak membosankn...huhu..


raya keempat...

Raya keempat yang istimewa
Ke rumah intan pujaan teruna
Tiba di halaman hatiku hampa
Kasut capal penuh di tangga

(previous years)

ni langsung x sama ngan lirik lagu tuh. sbb pertama, aku xtau rumah 'intan pujaan teruna' aku kt mna, sbb stakat nih xjumpa lg, LoL!. sbb kedua, kalo aku ada pun, nk p sana nek apa, nk minta ayah aku anta ke? mmg x la~hehe.n kalo nk p sendri bole je actually, tp tgk keadaan la n tgk la sape my 'intan pujaan teruna' tuh dlu, ngeh3...back to da stori, besa raya keempat nih kami wat aktiviti bebas. just duk uma, n kalo cam abg aku besa time nih la dia p beraya umah kwn2 dia time zaman skola2 dlu.

(this year)

sama cam raya ketiga gak, arini just duk kt uma je la. petang2 tuh area dlm kul 4 kami p lawat ayah jap, nk tau apa yg patut sbb esoknye (hari rabu) dijadualkn ayah nk jalani pembedahan bypass jantung. nothing interesting happen today, just kami p lawat ayah, n jln2 cari makan ngan mak, lepas tuh balik rumah...


raya kelima...

Raya kelima diajak teman
Jalan-jalan sampai ke pekan
Tengok wayang filem hindustan
Ayoyo duit habis belanja teman

(previous years)

dh makin lama beraya biasanya kami just duk uma je, menanti kunjungan org lak. ye la, dh cam 4 hari p berkunjung rumah org, nk gak kn org len dtg berkunjung kt umah.hehe.so besanye raya kelima nih kami just duk kt uma je, n yup, nothing interesting happen kot. raya-spirit dh cam abih dh, so dh kurang la kunjung-mengunjung...

(this year)

arini langsung xde mood raya yg terlintas kt fikiran. apa yg ada just "ayah, ayah, ayah...".arini kami bertolak awal ke spital penang, sbb operation ayah start dlm jam 8 pagi. spanjang operation tuh, mmg kami sekeluarga dlm keadaan riso yg amat, sampaikn aku ajak mak p mkn sarapan pun dia cam tanak. last2 abg aku p bli roti canai, pastuh kami mkn ramai2 kt satu tempat seblah surau kt sna, sbb area tuh agak dekat ngan dewan bedah ayah aku. dlm kul 1 lebih doc gtau yg operation dh selesai, n ayah aku Alhamdulillah selamat. yay! hee...pastuh kami p lwt ayah kt dlm ICU, cam sedih lak tgk ayah dpenuhi ngan wayar2 sume2 tuh. ni la 1st time aku p ICU, even aritu aku p teman kwn aku p spital lawat mak dia pun just lawat kt wad besa2 je.lepas abeh sume2, aku, abg n adik pompuan aku p balik rumah, n mak still tunggu kt sna.

mlm tuh lak kamo dkejutkn ngan panggilan mak tetiba. mak ckp, doc ckp pendarahan ayah xhenti2, so ayah kna jalani operation lg skali. abg aku sorg je p sna tggu ayah, sbb agak kelam kabut gak time tuh. Alhamdulillah, abg aku ckp pendarahan tuh just sbb ada doc lupa nk jahit somewhere. siut punyer doc, leh lak lupe nk setelkn keje dia, wat cuak jak.ngeh3...


raya keenam...

Raya keenam rumah tok ketua
Harapan nak duit raya
Dihulur pula tabung derma
Balai yang baru nak dibina

(previous years)

pun sama cam raya kelima, just duk uma je goyang ibu jari kaki (bak kata cik teddy, ngeh3...). xde nye nk p uma tok ketua, sbb sape tok ketua kt kampung aku pun aku xknai, LoL!so nothing interesting to tell..

(this year)

arini kami xberpeluang p lawat ayah kt spital, sbb abg aku spatutnye p keje, tp sbb smalam dia balik awal pagi (jaga ayah kt wad ICU), so arini dia monteng keje la, duk uma je all da time. petang tuh abg bwk aku ngan adik aku p shopping mall mende tah nama dia, Gurney Plaza kalo x silap aku la. just jln2 cari makan je, nothing much...


raya ketujuh...

Raya ketujuh berihat saja
Esok puasa enam pula
Habis puasa sambung beraya
Selagi syawal masih ada

(previous years)

ni ye mungkin ada sama ngan lirik lagu tuh, just berehat saja kt uma. pasal posa enam esoknye tuh, erm....

tgk keadaan la, hehe...

(this year)

sama gak cam smalam, lepak je kt uma. petang tuh pas abg aku balik keje, kami p lawat ayah skali g, (da last time for me la, sbb esoknye aku nk balik KL dah, huhu...). ayah dh makin sembuh, dh dpindahkn balik ke wad biasa, wad A1. sempat tgk jahitan kt dada ayah, cam agak seram lak tgk, ngeh3...tp overall, Alhamdulillah sumenyer dh selesai, n pasnih just tggu ayah recover by himself jak. a bit sedih gak la xleh tolong jaga dia, sbb aku kna balik UM dh, preparing for my examination.



n there you go guys, rasa2 dh la sampai raya ketujuh je aku cite. kalo nk sampai sebulan, penat gak la menaipnyer, hehe..lgpun xde apape yg interesting kot nk dceritakn. maybe kalo ada tuh, ada la post baru aku tuh. anyway, thanks again for those yg amik masa utk baca post nih. ni la antara sebabnya aku letak shout out kt my frenster, "raya yg luar biasa" tuh, sbb mmg, pada aku raya this year sgt2 luar biasa. xramai org yg dpt 'beraya' kt spital beb, ngeh3...

lastly, rasa2 mmg dh agak terlambat tp nk wish gak slamat hari raya to all, n mohon maaf kalo aku ada sala ngan silap kt korang. if anything i can do to get ur forgiveness, do tell me please...

=)

spoken by...

angel-me

08.59am
october 21, 07

:: "ikhlaskan hati mohon kemaafan, leburlah dosa di tapak tangan, lupakan segala silap dan salah... " ::

10 comments:

  1. teddybearhijo nanyer duit raye adakah???October 21, 2007 at 11:10 AM

    kekeke...
    syukurla, kalu ayah da selamat owk...
    hum, ngat nak gak tanyer, tp takot kaco jak, kan betol, musti bz awal2 raye nuu...

    nesh owk...
    spital? hee... so... wit raye manyak x??? doc2 n nurse2 kaye raye owk?
    de x meke sua2??? hum2...

    ke kamo mate gatai, sik dok tgk meke, bab tu meke xkasik kamo wit raye...

    hee...
    papepon, jgn lupa my duit raye...
    yay~! da janji owk???

    hum, leyh lak ingat raye2 lepas ke skang ka...

    gud2...
    me, xingat g da...
    hehee...

    *kalu de masok2 gamba se dua, musti agi besh... tada ka gamba2??? hum~*

    kene challenge my pakcik tu, doe kewek, bajet nak bolot sowang adiah makhlok ughuu tawarkan...
    muahaha...

    anak sedara yg dengki, musti la asot owang len kalahkan pakcik...
    hee...

    papepon...
    "gadis~!!!"

    death note:nak xmagazine aritu??? hee... da pas raye nih...
    ngee~! (^^)"

    *mintak maap zahir n batin kat mok-koto nih... manyak buli2 die, bab tu die 'gumuk'*

    bLuEk !

    ReplyDelete
  2. hmm. must be harder for you dis season aite. kite doakan smuge ur dad get well soon. insyaallah. bny2 doa ey. selamat hari raye. ol the best in ur xm k.

    ReplyDelete
  3. hoho. may ur dad get well doon. selamat hari raya & good luck in ur exam~!
    btw, thanx 4 visiting my blog..heeee.. :)

    ReplyDelete
  4. thanks, thanks, thanks to all ur prayers, my dad skrg dh kt rumah, he's better right now, alhamdulillah...

    nadia:hehe,ne de kt spital dpt duit raya, ucapan raya je ada la..xcdg pun nk btanding utk hilman nyer tuh, dia x offer pun masuk match dia tuh ::kecik ati..::, n sori, xde gamba, kt dlm wad tu taleh amik gamba, so trus teda mood nk begamba, huhu..majalah?hee..

    eena::thanks, gut luck to u too.. :)

    liyana:thanks, slamat hari raya also, n also thanks 4 coming here.. :)

    ReplyDelete
  5. wahh... benci ini post... benci sangat...

    rasa tergugat giler...

    first skali, disuntikkan elemen lagu2 bersama entry... dah menang di situ satu...

    second, elemen simpati disuntikkan.... ces... menagih simpati je... eh, kejamnya aku... men2 ja... takde la... kiranya entri ni berjaya membuatkan orang tertanya2 apa yang berlaku seterusnya...

    third, dia wat smapai sminggu raya tu... siol je... walau last2 entri tu, macam dah kekeringan idea, tapi stilll, seminggu??? ish.... aku takat sehari je... memang raya yang hilang...

    aku bagi ko menang je la!!! amik crown ni cepat.... amik... jangan bagi teddy amik crown ni

    bior apapon keputusan hilman, ko dah menang bagi aku...

    tapi....

    takde gambar...
    hurm...
    kiranya aku menang lagi lah...

    hahahaha, matilah gila kuasa!

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. slalunya, pala teddy kan besar... man muat crown tu... dah2... takde kongsi2.... tu milik makhluk makkoto je!

    ReplyDelete
  8. kamal:owh, aku ke pemenang?wah2, trimakasih diucapkn kpd mak n ayah saye, yg bg semangat, kpd family saye, yg pun bg smangat, ngeh3...makacih la beb, ko nyer post pun best gak per, just sori xsempat nk komen g, asyik lupe jak (dush!dush!)

    missteddy:nk kongsi crown, urm...

    btw kamal, awatnye manggil aku makhluk makkoto nih...
    huhu

    ReplyDelete
  9. ha'a ek... knapa ek!?

    ish... bla bla!!!

    virus cik teddybear hijo yang berlidah ungu dan tak mandi ni!

    virus!!!

    azwan???

    eh, beta dah baik dah... hi, azwan... sapa makhluk makkoto tu???

    fuh, slamat beta dah sembuh...

    alhamdulillah!

    huhuhu

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete